Ansvarsgrunnlag
– og en introduksjon til personskaderetten
Kursbeskrivelse
Kurset gir først en oversikt over erstatningsrettens hovedspørsmål og begrepsapparat, samt erstatningsrettens kronologi og hovedtrekkene i rettskildebildet. Deretter gjennomgås de sentrale ansvarsgrunnlagene som må foreligge for å kunne etablere et erstatningsansvar.
Kurset inneholder utvalgte dybdemoduler, blant annet i form av en utførlig gjennomgang av bilansvaret i lys av høyesterettspraksis og trekk i rettsutviklingen. Kurset gir samlet sett en gjennomgang av over 20 høyesterettsdommer og over 40 lovbestemmelser relatert til ansvarsetablering.
Målgruppe: Advokater, saksbehandlere, dommere
Kurstype: Innføringskurs med dybdemoduler
Morten Kjelland er professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo og professor II ved Universitetet i Sørøst-Norge. Kjelland har vært fagsekretær for Personskadeserstatningsutvalget (NOU 2011 nr. 16), herunder en periode på fulltid etter oppdrag fra Justisdepartementets lovavdeling. Morten Kjelland har tidligere arbeidet som juridisk utreder hos advokatfirmaet Ness & Co (2001–2002) og advokatfirmaet Riisa & Co (2002–2003). Kjelland har omfattende undervisningserfaring og skrevet flere lærebøker og artikler innen blant annet erstatningsrett, velferdsrett og helserett.

Bestilling
Bilansvaret og yrkesskadeansvaret kan kjøpes som egne kurs
Bilansvaret – en praktisk oversikt
Kr 850
Disposisjon og lysbilder
Videoforelesning
Systematiserte bilansvarsdommer
Hjelpeskjemaer, e-bok mv.
Kursbevis
Hele startpakken
Bil- og yrkesskadeansvar, andre ansvarsgrunnlag + oversikt over personskaderetten
Kr 2990
Disposisjon og lysbilder
Videoforelesning
Systematiserte dommer om 10 ansvarsgrunnlag
Hjelpeskjemaer, e-bok mv.
Kursbevis
Yrkesskadeansvaret – en praktisk oversikt
Kr 1450
Disposisjon og lysbilder
Videoforelesning
Systematiserte yrkesskadedommer
Hjelpeskjemaer, e-bok mv.
Kursbevis
Nærmere om de enkelte kursdelene
gis nedenfor.
Dersom du vil se mer hva kurset inneholder, kan du nedenfor se noen klipp fra modulene.
Modul 1: Introduksjon
For å forstå erstatningsretten må man ha en oversikt over grunnleggende hensyn, begreper og rettskilder, i tillegg til kunnskap om hvordan regelsettene er plassert og strukturert innen erstatningsrettens kronologi. I denne modulen går vi gjennom alle de elementene som trengs for å introdusere personskaderetten, og ved det legges et godt grunnlag for forståelsen av både øvrige modulene i kurset.
Blant temaene er:
Film 1.1 Grunnleggende begreper
Film 1.2 Hovedhensyn i erstatningsretten
Film 1.3 Personskadesakenes kompleksitet
Film 1.4 De tre grunnvilkårene for erstatning Film 1.5 Erstatningsrettens kronologi
Film 1.5 Hovedtrekk i rettskildebildet

Modul 2: Bilansvaret
Et av de mest praktisk viktigste ansvarsgrunlagene, er det lovfestede bilansvaret i bilansvarsloven (bal.) § 4. Bestemmelsen hjemler det såkalte «gjer»-kriteriet, som må tolkes i lys av en rekke høyesterettsdommer som blir gjennomgått her. Også den komplekse kollisjonsregelen i bal. § 8 blir behandlet, og bal. § 11 om alminnelig culpaansvar blir også belyst.
Blant temaene er:
Film 2.1 Bilansvarets plassering
Film 2.2 Anvendelsesområdet for bal. 1961
Film 2.3 Ansvarssystemet
Film 2.4 Utdypende om «gjer»-kriteriet (et klipp ses i videoen til høyre) Film 2.5 Kollisjonsregelen i bal. § 8
Film 2.6 Kort om personlig ansvar
Modul 3: Yrkesskadeansvaret
Ser man på det store volumet av saker og dommer, omhandler et stor plager/lidelser påført under utføring av arbeid, enten i form av yrkesskader eller yrkessykdommer. Begge deler kan gi grunnlag for å etablere erstatningsansvar og begge gjennomgås i denne modulen. I tillegg belyses grunnleggende forutsetninger, blant annet inngangskriteriene om at skaden/sykdommen må være påført «i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden». De mange koblingene mot trygderetten går som en rød tråd gjennom leksjonene, som setter både dommer og trygderettskjennelser inn i et mer helhetlig system.
Blant temaene er:
Film 3.1 Yrkesskadeansvarets plassering (et klipp ser du i videoen til høyre)
Film 3.2 Anvendelsesområdet for ysfl. 1989
Film 3.3 Ansvarssystemet
Film 3.4 Utdypende om bedriftsvilkårene Film 3.5 Listesykdommer og sikkerhetsventil
Film 3.6 Kort om melding om yrkesskade
Modul 4: Kort om andre ansvarsgrunnlag, herunder pasientskadeansvar
Erstatningsretten rommer et mangfold av ansvarsgrunnlag. Praktisk viktig er pasientskadeansvaret, hvor både materielle og institusjonelle aspekter belyses i denne leksjonen. Den tar også for seg ulike jernbaneansvar og andre transportrettslige ansvar, samt ansvar for skader voldt av barn. Også reguleringen om skadelidtes valgrett der det foreligger samtidig oppfyllelse av flere ansvarsgrunnlag tas opp.
Blant temaene er:
Film 4.1 Ansvarsmodellene ved pasientskader
Film 4.2 Institusjonelle forhold ved pasientskader
Film 4.3 Barn og foreldres erstatningsansvar
Film 4.4 Transportrettslige erstatningsansvar Film 4.5 Enkelte andre ansvarsgrunnlag
Film 4.6 Kombinerte ansvarsgrunnlag

Kursmateriale
Kurset inneholder en pakke med kursmateriale, som består at et utførlig arbeidshefte i form av en e-bok. Den omhandler de ulike ansvarsgrunnlagene, med samme vekting og systematikk som i undervisningsfilmene: Bilansvar, yrkesskadeansvar og pasientskadeansvar – i tillegg til enkelte andre ansvarsgrunnlag. Rettskildene er med andre ord tematisert. Det er også tatt inn flere bokutdrag og artikler basert på Kjellands egne arbeider. Kursmaterialet inkluderer også flere hjelpeskisser til bruk for saksbehandlingen. På slutten av hver leksjon, går Kjelland gjennom sammen med deg de sentrale deler av materialet. Filmsnutten til høyre gir et innblikk (uten lyd).